print header

Materials + Resources

Many repurposed and renewable materials were used in the construction of Davies Center. The reclaimed wood in The Cabin and the lounge areas off the Blugold Living Room is old-growth eastern white pine repurposed from the 15-story Globe grain elevator on Lake Superior, built in 1887.

Wall paneling on Level 1 of Davies Center is a laminate of bamboo, a species of grass — a renewable, fast-growing and durable alternative to wood that can be grown with little to no fertilizers, pesticides or irrigation. The panels are made of narrow strips of bamboo bonded together. Even that process is environmentally friendly, using a formaldehyde-free, soy-based adhesive. The paneling is Amber Edge Grain bamboo plywood, a Plyboo product supplied by Smith & Fong.

At least 50 percent of the wood-based materials and products used in Davies Center are certified in accordance with the principles and criteria of the Forest Stewardship Council.

The flooring on the first and second levels of Davies Center is terrazzo, made of repurposed granite, quartz, marble and glass pieces set in a binding agent. Terrazzo is extremely durable, easily cleaned and maintained, and will last the lifetime of the building. Invented in Italy more than 1,500 years ago, terrazzo was also used in the original Davies Center.

The rough limestone inside and outside of Davies Center was quarried in Fond du Lac. The smooth limestone was quarried in Winona, Minnesota.

Exterior windows in Davies Center are highly efficient low-E glass. Two panels of glass are sandwiched together with a gas sealed between them to reduce heat conduction through the window. Low-E panes also have an ultra-thin metallic coating that reduces heat transmission through the window by selectively reflecting the infrared part of the light spectrum, to reduce interior heating in the summer and heat loss in the winter. Less energy is required to keep the building temperature constant.

Wall coverings, floor coverings, paints and fabrics in the building are low-VOC, releasing low levels of volatile organic compounds upon installation and throughout their lifetime. This contributes to improved indoor air quality, making the building more habitable from the time of construction. Many furnishings in the new Davies Center were relocated from the original Davies Center.

Excellence. Our Measure. Our Motto. Our Goal.